Tillbaka

Var hemma i Finland på kort besök, pga lite studentfirande. Nu tillbaka, njuter i mitt rum med min och min musiksjälaväns gemensamma spotify-playlist, svettas i 30 graders temperatur, och älskar att vara tillbaka, så att jag bara satt och smålog för mig själv hela resan hit! Fattar inte hur man kan bli så fäst vid en stad..

Svårt att få in i sin hjärna att lillalillasystern blivit student..
Publicerad 05.06.2011 kl. 23:48

Video

Gör ett försök att visa en videosnutt, ingen aning om det lyckas. Var bara lite smålustigt, stod och filmade för att kunna fånga lite av stämningen i Mauerpark. Så där fick man då för att man filmade! (Typen kom till min förskräckelse springande och klottade ner min hals med grön färg, som jag fick stoltsera med resten av dagen..=)

Publicerad 30.05.2011 kl. 23:21

Alles Mögliche

Bildkvaliteten är inte den bästa. Sätter ändå upp några för att få känslan för stället vi var på på lördan, Zu mir oder zu dir. Detta var bara en bar, varefter vi fortsatte till en klubb jag varken ids berätta om eller ännu mindre lägga ut min smygbild från, med risk för att få känsliga och mindre känsliga läsare att må lite dåligt. Kan bara sägas att om ni tänker er de absolut sjukaste saker ni kan, och lägger till lite extra på det, kan vi kanske komma nära den klubben.. Om man ens vore lite pryd av sig, skulle jag rekommendera att inte gå i närheten av stället. Men, only in Berlin, alltså måste det upplevas..! =) (Det konstiga var att man vande sig snabbt, eller kanske snarare förhöll sig till det som skedde runtomkring som till en sjuk dokumentärfilm, och dansade på som om man var på vilken klubb som helst..)Inne på baren vi var på först. Riktigt mysigt med soffor bredvid vessabyttan..?
Traskade omkring i Mauerpark idag, köpte lite loppisgrejer och lyssnade på massa bra band.


Bland annat en pojke, var han kanske max 7 år?? och spelade trummor som en gud!


Såhär mycket mänskor igen!

Publicerad 29.05.2011 kl. 23:43

Lite veckoslutsnostalgi

Jo, det är snart torsdag, men sätter upp lite bilder från veckoslutet i alla fall.. såhär passligt till nästa. Vi gjorde alltså en cykeltur som vi planerat runt hela Berlin. Mest spännande var att se skillnaderna mellan områdena som kom så tydligt fram då vi bland annat damp ner i ett café mitt på Kurfurstendamm (det var som att vara på Stureplan). Kände oss konstigt nog väldigt östligt/avvikande klädda jämfört med resten av cafégästerna..(har tydligen varit på den här sidan tillräckligt länge..)

Vi hittade förvånandsvärt bra då vi cyklade (vilket man inte kan säga om de gångerna vi inte var på cykel, återkommer till det) frånsett några få missar, en då vi cyklade rakt ut åt totalt fel håll, åt norr i stället för söder.. jaja, jag tror vi båda har stora förutsättningar att ta priset i kampen om sämst lokalsinne, så man kan säga att det var en hel del yrande under veckoslutet..

Cykelturen gick först till Schloss Charlottenburg, men vi orkade inte gå in då det var strålande väder, så vi cyklade lite runt på området..
Här befann vi oss nånstans mellan Schöneberg och Kreuzberg..
Halv 8-tiden på kvällen hade vi ännu inte hittat något matställe (eller inget tillräckligt mysigt), och började känna oss smått yra efter att ha cyklat i 8-timmar.. I stället hittade vi en mysig plats där grannar verkade samlas för alla möjliga lekar på gatan..


Sen äntligen ett matställe:
På vägen hem, lite murkonst:


Dagen var dock inte slut där, all tid på dygnet ska ju utnyttjas, så vi fortsatte ut, för att gå till klubben den normala Berlintiden, dvs 3-på morgonen.. Vi ville testa en mycket omtalad klubb bara för att se om den var så bra som det sades. Svaret var nej, helt för hypad..

Vi stod och köade i en hel evighet (fast det var vi förberedda på), där bara varannan blev inplockad av de mycket skräckinjagande dörrvakterna. Vi hade hört att ju mindre normal man ser ut, desto större är sannolikheten att man kommer in, då de tydligen vill ha ett mer alternativt gäng där.. Vi hade dock satt på oss ganska normala kläder, tyckte vi själva. Min vän tittade nervöst på då vakten visade tummen upp eller ner för varje typ som kom närmare dörren, vilket jag som tur missat. (Sjukt!) Nå, in kom vi och väskorna samt alla byxfickor gicks noggrannt igenom. Dock fanns det skyltar med texten "Watch your drink" överallt, så undrar lite hur gänget får in nånting förbi den omständiga kontrollen. Men de har väl sina tricks..

Jag hade en liten ask i min väska där jag förvarar mina laktospiller. Jag har blivit retad tidigare för att asken råkar se helt otroligt psykedelisk ut, med ett enormt öga på.. så asken väckte ju förstås genast vaktens intresse.. haha, om man verkligen försökt smussla in något skulle denna ask nog vara den sista man skulle använda för det..

I alla fall, på morgonen halv 8-tiden, tyckte vi att vi sett tillräckligt av stället med konstigaste musiken hittills, totalt odansbart, så vi försökte traska hemåt. Vi hade dock lika stora problem med att hitta bort från klubben som till den (hade då också haft stora svårigheter med kartläsningen och nästan gått till andra sidan av stadsdelen före vi förstod att ändra riktning..)
Här är väl baksidan på denna lagerlokal även kallad klubb. (solen var så stark då vi kom ut att man sku ha behövt solglasögon!)


Söndan fortsattes med lite strövade på loppmarkand i Mauerpark..


Och en show, då det inte finns en söndag utan händelser i den parken:
Publicerad 26.05.2011 kl. 00:14

Uppe med tuppen

Vaknade redan nu efter fyra timmars sömn, för ivrig över att ta ut så mycket som möjligt av veckoslutet för att kunna sova vidare. Jag fick en gammal vän på besök igår, som stannar här en stund. Jag hade ju ren tidigare kommit överens med min WG-kämppis om att denna Finland/Sverige-vän skulle komma att gästa oss, och få sova på soffan i vardagsrummet. Men då jag och vännen trötta kom hem för att kasta oss i säng, (jag för att stiga upp i svinottan till nästa dags slavläger) satt kämppisen med sina två otroligt fnittriga tyska vänner prompt fastklistrade i vardagsrumssoffan/tillfälliga gästsängen. Jag tror klockan hann bli efter 1 då gänget tog i beaktande att nån kanske ville sova lite också. Börjar känna att fördomen om tyskarnas hänsynslöshet kanske ändå kan ha nån sanning ibland..

Igår fick jag igen se en helt ny sida/del av Berlin, då jag och vännen besökte dennes tyska väns granne i de sydligaste delarna av Kreuzberg. Vi hade ingen aning om vad denna granne hette eller i vilken lägenhet hon bodde, men hittade rätt genom att följa musiken i trappan. Roligt att träffa nya mänskor med nya spännande yrken; största delen av gänget på festen arbetade som eldkastare..!

Denna stadsdel visade också sina riktigt trevliga sidor, då vi bland annat kunde beställa pizza från en restaurang, och så ta med pizzan in på baren på andra sidan gatan för att äta den där, utan att en kotte höjde på ögonbrynen. Snarare ansågs det som helt normalt att man gör så. Mysigt var också att se att mänskor satt bänkade utomhus och åt en sen middag/nattmat, i sina egna dukade bord längs gatan..

Idag tror jag det blir cykeltur runt staden, sen får vi se vart Berlin för oss.

På tal om Kreuzberg så flyttade vi med jobbet till Kreuzberg igår, också en helt vettig tidpunkt för flytt av kontor kl.5 en fredagseftermiddag...
Publicerad 21.05.2011 kl. 10:51

Robot

Idag har jag inte gjort annat än suttit i 10 timmar (igen) framför en datorskärm, och sedan dammsugit, då rumskompisen inte verkar vara så ivrig med städandet.

Fattar inte hur de klarar av det, tyskarna! (jobbet alltså) Inga pauser, förutom en halvtimmes matpaus! Bara febrilt robotlikt arbetande till halv 8-tiden på kvällen. Inte pratar de med varandra heller. Är helt förstummad över vilka arbetsmyror de verkar vara. (Inte för att de kanske har så mycket valmöjligheter heller, är väl glada över att ha ett jobb överhuvudtaget).

Jag lyckades dock slå hål på den kompakta gravallvarliga tystnaden idag, då jag osynligt försökt smyga ut för att ta en paus från slavlägret, och samtidigt tänkte att jag sku kolla upp missade samtal av tyska okända nummer. Så jag ringde upp ett och i andra ändan svarade min chef. Du hade ringt, var det enda vettiga jag kom på att säga. Jaha, när då? Igår. Igår?? Och var är du nu då, undrade han (sitter annars vid skrivbordet bredvid hans). Samtalet slutade med att jag snopen stod i samma rum som han och pratade i luren, och alla i rummet som hade slutat arbeta stirrade på mig, före de brast ut i gapskratt.. Jag bad om Entschuldigung, men han svarade att lite roligt får man väl ha på jobbet =) Okej, så roligt var det ju inte, men då man äntligen fick hål på tystnaden var det skönt att få skratta åt detta i nån halvtimme..(är man lättroad så är man!)

Fick en plats igår på den mysiga bibba-baren, högst upp. Sofforna är lite som i en biosalong. Före detta besöktes en vinbar, där man kunde hälla upp olika viner åt sig i lugn och ro, för att sedan då man gick slänga slantar i en skål ungefär motsvarande det belopp man trodde att man druckit för. Undrar hur det konceptet sku fungera där hemma..
Publicerad 17.05.2011 kl. 23:12

Klubbat

Berlins klubbar fortsatte besökas. Börjar känna mig svag efter så mycket motionerande (och vakande).

Men det finns för många coola ställen, här en bar vi besökte igår (eller kanske i förrgår, dagarna och nätterna går lite in i varandra)

Stämning i tunnelbanan. Gjorde en filmsnutt från vår metroresa då bästa festen var i metron, med bästa musiken som skränade ur varje metro vi åkte. Tyvärr pratade jag lite för mycket på bandet, typiskt nog, så måste skona er från mina fiffiga kommentarer..


Igår fick vi se på eurovisionen ifred i nedre våningen av en pubb, som i ett eget vardagsrum.. Då Sverige i nåt skede nästan höll på att vinna, var ljudet som kom ur mina svenska kompisar ganska öronbedövande.


En annan bibba-liknande bar:


Slutligen kom vi till det som sägs vara den hårdaste technoklubben i Berlin. Hade hört såna historier om den att den ju bara måste testas. Övre våningen var kanske lite normalare, så vi började mjukt med den. Nedre våningens källare var sedan mer extrem. Så många många timmar tillbringades sedan i en kolsvart källare där man inte såg något annat än det blinkande vita ljuset.. Men galet roligt var det!!
Den långa spöklika korridoren som ledde till källaren:
Publicerad 15.05.2011 kl. 16:50

Alice i UnderlandetHaha vilken dag! Jag tror jag dör.. Allt kan då tydligen hända i denna stad, svårt att bli förvånad över nånting mera. Har sprungit på lite intervjuer nu, då jag kommer att jobba en så kort period på det nuvarande stället och därför försöker hitta något annat för resten av tiden.

Gårdagens intervju försenade jag mig till så mycket på grund av att hela Berlins tunnelbanetrafik är upp och ner (vilket jag inte visste då jag varit hurtig och traskat genom staden varje morgon), att tanten som sku intervjua mig redan gått hem. Kanske lika bra så, i stället intervjuade hennes man mig, som var totalt oförberedd. Sen skulle det visas runt på stället, i ett rum fanns en spjälsäng där deras barn brukade ta en tupplur om dagarna. Sådär småannorlunda. Annars riktigt trevlig man, jag skulle väl jobba mitt emellan mannen och hustrun med barnet sovande i rummet bredvid. Myspys.

Då jag även stressad och försenad kom inrusande till dagens ställe, pga att adressen var omöjlig att hitta, var det första jag fick se en planch där det i stora bokstäver stod välkommen Sophie...... (hela namnet) Okej, kallare har man väl blivit mottagen på intervjuer. Sen slängdes en gästbok i famnen på mig där jag skulle plita ner vilket första intryck officen gav mig. Då jag ännu drog efter andan efter den lilla språngmarchen in, var jag ännu i det skedet inte helt inställd på författar-mode. Kommer inte ihåg vad jag klottrade ner för kråkfötter i boken, säkert mycket vettiga.

Då de som skulle intervjua mig slutligen kom fram för att fösa in mig i ett annat rum, höll jag på att sätta kaffet i halsen (om jag druckit sådant). Flickan kan på allvar inte ha varit en dag över 15, (såg ut som 12!) nu helt utan att överdriva. Den andra var inte gammal hon heller, och otroligt fnittrig. Kände mig lite som Alice i Underlandet, dels för att jag var huvuden längre än "barnen", dels för att situationen var lika absurd.

Nå, där intervjuade de mig som värsta proffsen, (eller proffs och proffs, och speciellt 12-åringen verkade vilja ge sken av att vara den mest erfarna intervjuaren). En timme räckte det, och liknande frågor ställdes i olika omgångar. Hela utrymmet var gigantiskt, enorma rum, med bara ett fåtal kråkor arbetande, alla betydligt äldre än flickebarnet. (Fick lite känslan av att de låst in mamman i en skrubb och i fulla drag njöt av att spela nån ett spratt..)

Efter detta fick hjärnan fortsatt träning i form av träff med min nya och totalt inofficiella tandempartner, som tyckte det var en strålande idé att jag sku "lära" mig franska (här har man läst i otaliga år) och att jag sku lära honom svenska. Efter att ha knagglat sig igenom en hel dag på tyska på ett nytt jobb, och sedan på en jobbintervju, var det bra om jag kom ihåg hur man säger vad man heter på franska. Fast det kanske inte var huvudsaken..
Publicerad 12.05.2011 kl. 23:07

Kaputt

Är ganska så slut efter två intensiva och galet långa första arbetsdagar. Längtar tillbaka till den lugna och stressfria skolan..=) men alla verkar jobba häcken av sig i den här staden, också kämppisen kommer hem vid 8-tiden varje dag.. Nej nej, sånt orkar man ju inte med hur länge som helst!

Som tur är kollegerna snälla och trevliga, bara lite överambitiösa.. Chefen talar tyska i sånt rasande tempo att man verkligen får anstränga sig för att hänga med och inte verka totalt bakom flötet. Så tyska hörförståelsen tar nog jättekliv framåt, då pratnivån ännu inte är något att flyga i taket för.. Men att man (just och just) blir förstådd kanske är huvudsaken.

Man hinner ju inte göra mycket annat med dessa maratonarbetsdagar, så det blir väl att spara programpunkterna (och ätandet, det verkar inte heller hinnas värst mycket med) till veckosluten.
Publicerad 10.05.2011 kl. 23:07

Intensivt veckoslut

Lämnar ett helt fantastiskt veckoslut bakom mig som varit så intensivt att det känts som en hel vecka. Allt har skett totalt spontant, och utgått från otaliga sammanträffanden. Fredagens händelser var början på den långa tråden av slumpartade situationer. Inte bara det att jag på fredagen ringde upp ett företag för att boka tid för en intervju, som timmen senare ledde till en praktikanställning, visade det sig nämligen, otroligt nog, att den personen jag kommit allra bäst överens med i Berlin hittills, umgåtts mest med, kommer att börja arbeta på samma ställe som jag. Så nu är vi kolleger!

Detta måste vi ju fira, och medan vi njöt på ett soligt café, råkade min andra favorit från skolan dyka upp. Vad är sannolikheten, i småstaden? Så, detta ledde i sin tur till en hemmafest, som resulterade i att jag fick lära känna de mest underbara människor som jag sedan spenderat resten av veckoslutet med. På hemmafesten skedde för första gången dessutom det otroliga, att den (självutnämnda) musik-ansvariges playlist var så gott som identisk med sin egen (då har jag så att säga inte den mest mainstreama smaken), så tala om musiksjälavänner!

På lördagen besöktes Teufelsberg, det högsta "berget" i Berlin, som utgjort avlyssningsstation för USA-spionage. Knäppte bilder som en galning, men tyvärr fick dessa inte sättas upp på bloggen. Nån oskyldig kanske jag vågar dela med mig av. Det var Wow med stort W.Efter detta fortsatte dagen med en tvåtimmars jakt på en grill, dvs så gott som alla stadens supermarketar besöktes, så det blev en liten stadsrundvandring, (=frenetiskt metroåkande) på samma gång. Slutligen hittades två grillar och vi försökte oss och lyckades galet nog med konststycket att helt i fred, utan polispatruller över oss, sitta och grilla mitt i Tiergarten på det mest odiskreta stället. Tror att berlinare inte för sitt liv sku komma på tanken att ens försöka grilla där, på andra än de få för grillning utmärkta platserna (som vi då inte hittade). Men lugnt fick vi sitta kvar med våra korvar och vegeköttbullar och röken osandes över parken.

Natten fortsatte på en av stadens för tillfället populäraste klubbar (måste ju testas en gång åtminstone), där baren var helt vid vattnet. Där fick jag uppleva den för Berlin typiska klubbkulturen där alla ensamma, helt i sin egen lilla värd, dansar (som) i trans till hård electro/technomusik. Lika bra kunde man alltså ensam gå ut på klubben. Hem traskade man i gryningen, på gator som ännu var så fulla av (natt)liv, med solen så starkt strålande, att det var som att gå ute på stan mitt på ljusa dagen.

Söndagen avnjöts sedan tvärtemot den annars kanske lite ångestladdade söndagsstämningen i hemlandet, i Mauerpark, där varje söndag ordnas karaoke, likt en enorm festival varje vecka. Sämre söndagar kunde man ju ha...

Före klubben besöktes en beachbar, inredd med sand och solstolar:


Det "skumma" museumet jag tidigare i veckan snubblat in på, visade sig vara den på senaste tiden mycket omtalade konstutställningen och konstnärsateljén Tacheles, där man samtidigt kunde titta på när konstnärerna arbetade:
Och så Mauerpark, med runt 2000 mänskor en vanlig söndag:


Ett mysigt café på vägen hem
Publicerad 08.05.2011 kl. 22:51

Promenad

Har varit på en fyra timmars promenad i solen, här är resultatet i fotoväg:

Promenaden började med att jag hittade min egen gata.
Yrade in på nån skum utställning..
Före jag bestämde mig för att göra en långpromenad, försökte jag mig på att kolla lite i butiker då det kryllar av dem runt skolan, men tröttnade snabbt. Så det enda jag shoppat hittills under min vistelse är en deodorant och en hopfällbar(?) matkasse.. fantastiskt.

För övrigt så kryllar det av schweizare i skolan. Tror jag och en annan är de enda som representerar något annat land från klassen. Så jag får lite träning i den franska hörförståelsen, inte att de skulle tala tyska inte..
Publicerad 05.05.2011 kl. 20:46

Hamburg

Liten bildkavalkad:

(Trodde först jag tagit en drink för mycket) Så att man nu verkligen förstår att stanna.
Lite lunch


Kyrka för religiösa sjömän


Publicerad 02.05.2011 kl. 18:04

VappenIgår kom jag då för första gången in till mitt nya hem med mitt pick och pack för att flytta in på allvar, dock inte genom en sådan dörr som på bilden. (Tyckte bara dörren var fin, då jag råkade se den under en bergsvandring)

Så har vi då suttit i soffan, jag o min nya medboende, med våra laptopar i var sitt knä, tittande på Tysklands nästa topmodell, som vilket gammalt par som helst. Igår kväll då jag anlände sent omsider direkt från flygfältet, fick jag ett underbart bemötande med bäddad säng, prydligt inrett rum, och mat i köket. Kunde inte ha en mysigare WG-kompis.

Men inte blir det av att stanna o bekanta sig mer med kompisen nu heller, då det imorgon bär av mot Hamburg. Hoppas man överlever de omtalade vilda demonstrationerna (eller så befinner man sig mitt i dem fullt demonstrerande..) Men jag kommer nog att ha er i tankarna o minnas våra traditionella vappenmiddagar med spontant (o)inbjudna gäster från gatan o protokollskrivande =)
Publicerad 29.04.2011 kl. 00:22

Påsk

Firar påsk på sydligare breddgrader och råkade först idag snubbla över ett internetcafé, därav den lilla bloggpausen.. Bloggen skulle ju egentligen handla om livet som berlinare, men då jag först om några dagar återvänder till den underbara staden, får jag kanske göra ett litet undantag..

Trots påskfirande och varmt land har det inte varit något slappande på schemat, utan hurtiga vandringar i bergen nästan varje dag. Pustar ut efter dagens fyratimmars hikingtur med systrarna. De fortsatte pressa färg, medan jag satt mig i skuggan för att fortsätta bygga på min vita linje. Fick höra att jag ser ut som en grekisk staty, men efter en svettig vandring i gassande sol, kan det vara svårt att hålla samma stil.Här är vi i Nangiala:
Dagens vandring:
Vägvisaren (systern) visar varfrån vi gått:


Publicerad 25.04.2011 kl. 19:11

Hem hittat

Så hade man då en våning. Äntligen, började kännas smått stressigt med tanke på att jag idag måste lämna min nuvarande.. så rummet kom i sista stund kan man säga. Det blev lägenheten hos Elisabeth, med den sjuka mamman.. Tydligen skulle mamman inte stanna i lägenheten, då jag flyttar in.. Så så sjuk kan hon då inte ha varit.

Nu ska man då lämna alla sina ägodelar hos en främand för att själv fara o fira på andra breddgrader. Men det vore svårt att leva om man inte litade på människor så vad göra annat än ta skeden vacker hand. Och en total katastrof vore det knappast heller om några nedgångna H&M- o Zarablusar försvann.

Hade föredrag i klassen idag, mycket intressant tyckte jag själv, då man sku berätta om en bok/text man gillar.. (nån kan säkert gissa vad det rörde sig om..=) men det var aningen svårt att koncentrera sig på vad som skulle sägas, då man blev tillrättavisad för vareviga ord man släppte ur munnen. Läraren var den största paragrafryttare jag träffat. Ok, visserligen är jag här för att lära mig tala flytande tyska, men lite sku man väl tycka läraren kunde ha översende, så man åtminstone fick ur sig en mening utan att bli avbruten. Så, man kan ju undra hur mycket av innehålllet som gick hem, med tanke på alla dessa avbrott.

Nu packa packa städa städa
Publicerad 19.04.2011 kl. 18:02

Bestämde mig en dag för att hoppa av ekorrhjulet, sticka till Berlin och njuta av livet som berlinare. Bloggen kom till främst för att familj och vänner ska kunna hålla koll på vad jag har för mig.. (Avstickaren fortsatte sedan till Stockholm, när jag nu var i farten..)

Senaste kommentarer

30.09, 10:46Älvsjö av Pa
25.09, 14:13Busschaufförer och greker av Heidi
20.09, 10:15Kräftor och slingor av Pa
26.08, 19:14Nattinlägg av Pa
12.08, 17:30Finland av Pa