Final

Nu kör jag på min sista vecka här, känns lite vemodigt. Har ganska blandade känslor inför avfärden. På ett sätt känns det väldigt skönt, de flesta av mina vänner har åkt hem, jag längtar efter lugnet på landet med paus från storstadens hekt, att bara få simma, sola och njuta av sommaren som aldrig kom hit. Och så att få träffa vänner och familj naturligtvis. Samtidigt kommer jag att sakna denna stad något enormt! Vet inte varför jag alltid haft Berlin på hjärnan, varför det har varit en så sjävklar favorit för mig, har ingen aning.. Men något är det med stämningen här som är svår att slita sig från, som påverkar och inspirerar mig så mycket. 

Det att mänskor får leva som de vill, man får bära ut sitt matbord på gatan, duka upp sin middag, sitta där med vänner långt in på natten, utan att nån kommer och förstör det roliga för en med en uppläxning. Älskar denna frihet, den kommer jag nog att sakna nästan mest av allt! Det får finnas konst i form av graffiti över hela stan, ingen som kommer och tvättar bort det en sekund senare.. (okej, jag är medveten om att man kan ha delade åsikter om detta, men det finns en charm i det också!) Och man kan se ut precis som man vill, ha på sig vad man vill, utan att en kotte höjer på ögonbrynen eller mäter en med blicken uppifrån och ner. Staden lever, det finns liv överallt, alla restauranger, caféer, barer, parker, är fulla med folk dygnet runt. Det finns liksom inte en situation där man traskar ut på stan för att snart återvända hem p.g.a. att ingenting händer, inget är öppet, man möts av en död spökstad tom på mänskor och liv.

Men antar att tiden är mogen, allt har sin tid. Nu är tiden inne för nästa utmaning, har sett detta och kanske jag återvänder en dag, det får livet visa. Men har kommit till en punkt då en fortsatt vistelse här sku betyda att stampa på stället, att krampaktigt hålla sig fast i en stad bara för stadens skull, hur härlig den än må vara. Det gäller att inte tappa bort sitt mål, och då målet inte mera kan uppnås här utan på annat håll, är det väl dags att gå vidare..

Publicerad 27.07.2011 kl. 13:22

Söndag

Firar en lugn söndag hemma med en bok som sällskap (väldigt bra sådant så kan inte klaga!) Knäppte bilder på lägenheten igår för att ha som minne, då det egna minnet ju inte alltid är att lita på.

Vardagsrum


Tambur


Kök (med lite tofumiddag på plattan)


Utsikt från balkong


Man kan se tv-tornet i bakgrunden (även härifrån!)


På kvällen träffade jag en italienare (som dock känner sig som en schweizare så till vida att han inte ens är intresserad av att återvända till hemlandet mera) och hans musikaliska ryska kompis. Alla hade minst lika dåligt lokalsinne som jag, så det blev ett enda yrande upp och ner längs gator, då vi inte hittade ett enda av ställena vi ville gå till. Vi lyckades inte ens träffas först, utan yrade i telefon så mycket att jag till sist talat slut ett nästan nyladdat telefonkort..

Denna trio styrde sedan stegen mot Kreutzberg, till Kottbusser Tor, av nån anledning som jag ännu inte fått helt klart för mig. När vi kom upp ur underjorden (U-bahn stationen) var det första vi mötte massor polisbilar som tutade vilt omkring, och vi hamnade mitt i en hord av svartklädda män med huvor dragna över ansiktet. Inte vidare mysig syn alltså. Så vi tänkte att vi gör bäst i att försynt och snabbt som attan dra oss ner i underjorden igen.. Har ingen aning om vad det var för demonstration, och vill nog inte veta heller.

Ryssen blev slutligen trött på allt yrande, så jag och ex-italienaren gick till klubben Weekend, där man från takterassen har utsikt över hela Alexanderplatz. (Blev till mitt försvar dock inget klubbande, då man bl.a. inte stod ut inne i klubben pga den allför höga ljudvolymen, utan bara lugnt pratande) Har hittills inte riktigt förstått mig på personer som säger att deras favoritplats i Berlin är Alexanderplatz (jag frågade även ex-italienaren vilken plats han tyckte bäst om i staden och svaret var igen: Alexanderplatz. Höll på att bli galen!) Men, sett från denna vinkel var platsen nu kanske inte så förskräcklig..
Så här ser den ut normalt på dagen:


Publicerad 17.07.2011 kl. 17:39

Tantbesök

Fick några underbara tanter på besök över veckoslutet (varav en dock var en manlig sådan). Drog dem kors och tvärs genom stan på den relativt korta tid de var här, så nu sitter de säkert hemma och pustar ut efter språngmarschen.. Jag fick också göra några nya upptäckter på vår lilla sightseeingtur, trevligt då man fick vara turist och guide samtidigt.

Sämre kunde man ju bo, men varför skulle man nu det? :)


Turistig båttur i gassande sol


Mysig lunch på Savignyplatz. För min del borde jag ha fått min ostkvot fylld för en väldigt lång tid framåt, tack vare Käsespätzle, specialiteten på stället (Fast detta visserligen glömdes bort nästa dag då en brunchtallrik med sju sorters ostar intogs)


Nallar på Ku'damm

Fernsehturm vart man än tittade..


Beundrade den vackra arkitekturen runt Alexanderplatz


Sen sku jag ju förstås ha några väldigt fina bilder på er också, men tänkte bara undvika de risker som publicering av bilder på icke medgörliga tanter kunde medföra..
Publicerad 11.07.2011 kl. 23:32

Porträtt

Familjeporträtt: (nya praktikanten till höger)


Kanske lite småfräckt att ha bilder på alla möjliga lyckligt ovetande personer i bloggen men inte på en själv, haha..
Publicerad 07.07.2011 kl. 23:00

Lekkamrat

Det har kommit en ny praktikant till familjen, en tjeckisk flicka, jeee säger jag så har jag en ny lekkamrat, o lite omväxling till 1-åringen. Stämningen är fortfarande väldigt familjär, och mamman (mormorn) är så näpet mån om att jag äter tillräckligt, "är du nu säker på att du är mätt, ta nu lite till", det är nästan som man sku vara på besök hos far-eller morföräldrar..:)

Idag på eftermiddagen blev man inropad till köket, bara för att bjudas på 4 sorters kakor, som mormorn köpt. Hade en intressant diskussion med mormorn, Hildegard som hon heter, (det enda ord barnet lärt sig hittills..) som studerat healing i Amerika, och som tipsade om jätteintressanta böcker (precis vad jag behövde, nya boktips alltså!). Hon hade varit mycket svårt sjuk en lång tid, blev tipsad om en bok i healing, och började göra mentala övningar varje dag på basen av den. Och tillfrisknade till slut, till alla läkares enorma förvåning då det ansågs vara omöjligt. (Komiskt att jag verkar dras till mänskor med liknande tankar och historier ovanligt mycket på sista tiden..)

Nu sova, så man är pigg och kry imorgon för allt lekande.
Publicerad 05.07.2011 kl. 23:35

Love

Publicerad 02.07.2011 kl. 20:32

Avskedsfest

Igår kväll hade en av de få typer som ännu är kvar här av de jag lärt känna, sin avskedsfest. Detta firades på en tjeckisk pub, som säkert var en otroligt lönsam business, då man kunde sitta på sin bak hela kvällen, själv fylla glasen med öl vid bordet, o bara trycka på mat/snacks eller musikknappar (50 cent per självvald låt). (Som tur lyckades jag hålla fingrarna i styr den här gången, annars sku nog musiken ha ruinerat mig) På väggen fanns en tavla med tabeller över hur många öl var och en hade druckit (alla hade då sin egen nummer) Fråga mig inte varför. Mitt underbart trevliga jobb hade låtit mig gå från kontoret redan kl. 5 (rena himmelriket här) och dessutom behövde jag inte komma före 12 till jobbet nästa dag (snacka om bra timing) Så fick man njuta av kvällen lite längre..Sen då hela gänget fortsatte till en berömd klubb, tänkte jag att jag väl kan gå o kolla stället då det tydligen ska vara så bra. (Vilket jag verkligen inte kan hålla med om!) Nå, bästa platsen var ju här i buren (lugnt och skönt och mycket plats =)

Publicerad 30.06.2011 kl. 21:02

Bilder

Den här gången blir det mera bilder. Här ute på gården till en klubb vi besökte på midsommaraftonen. (Blev en lite ovanligare sådan för mig) Det hänger stolar i träden (för de med sämre syn) och hela klubben var som en vanlig lägenhet, med mindre rum och fullt möblerad. Så man fick lite känslan av att vara på hemmafest.


Pride nästa dag:
På söndan vandrade jag fyra timmar i Tiergarten. Var tydligen i ett enormt behov av skog och natur (och motion!). Så gick från öst till väst och tillbaka..
Slutligen lite konst:
Publicerad 28.06.2011 kl. 21:21

Konserternas natt

Igår var det konserternas natt. Vet inte varför, men jag och en kompis hade bestämt att just den kvällen besöka Mauermuseum, Checkpoint Charlie. Vi tänkte att vi snabbt kan gå igenom muséet och sen gå runt på stans gator o lyssna på olika band som skulle spela kvällen igenom. Muséituren räckte för det första mycket längre än vi tänkt oss, och när vi väl var ute på gatan och tänkte njuta av musiken, hittade vi ingen musik.. Det kändes ju väldigt fiffigt att ha varit på konserternas natt och inte hittat en enda konsert..

I alla fall, knäppte lite bilder under vårt sökande.
Publicerad 22.06.2011 kl. 21:00

Strandbar

Gårdagen fortsatte i lugnets tecken. Befinner mig i en period då jag tycker festande börjar vara nähty, dessutom är man ju så trött redan kl.12 så ingen chans att man orkar ut efter det. Igår firade vi min gamla jobb- och skolkompis födis, åt lite mat på en restaurang. Efter det var det nån som kom på idén att besöka en strandbar. Säkert också bästa kvällen för det, vad kan det ha varit, 13 grader, hade regnat hela dagen, ruggigt och stormigt, att sitta ute i solstolar vid vattnet. Satt inlindad i en våt filt o kunde inte riktigt se charmen i det hela. De andra fortsatte vidare ut i nattens klubbar, och tittade förvånat på mig då jag sade tack och hej, för att jag inte kunde tycka något var mer lockande än min varma säng där hemma. Hemma mötte jag kämppisen som stod i hallen påväg ut, och frågade om jag nu verkligen inte ville följa med dem ut, att inte kan jag väl redan gå och lägga mig. Tydligen är det mera ovanligt här att en frisk och kry person vill krypa i säng före 12 en lördag..

Nu ska jag prova på att se på lite tysk komik, på bred dialekt, med kämppisen. Om man förstår det tror jag man redan börjar ha språket på det torra.. (Av det lilla jag hittills sett av det med ett öga, har jag inte förstått ett dyft..)
Publicerad 19.06.2011 kl. 13:34

God morgon

Säger god morgon fast jag redan varit uppe sedan 9.. började även denna lördag med en morgonlänk på ännu ganska tomma gator, frånsett några andra lika hurtiga.. De senaste veckorna har varit betydligt lugnare för mig här. Då fritiden hittills har fyllts med mer än man känner att man klarar av, visar sig nästan raka motsatsen nu. Så nu känns det som att man lever närmare så som jag gjorde hemma i Finland, dvs mer normalt, med mycket mera tid för mig själv, för läsande, (drömmande), jumppa osv.. Kanske helt bra också, att få prova på vardagen här nu, efter en väldigt intensiv (men i längden ohållbar) första festperiod då man verkligen utnyttjade alla dygnets timmar.. (nog för att man ju utnyttjar dem även när man sover..)

Annars myser jag vidare på mitt nya jobb. Mitt skrivbord är placerat mellan mannens och fruns, och deras ettåriga son Jan springer omkring på kontoret, klänger sig fast i mina ben, och leker kurragömmalekar med mig. Så söt! Sen äter vi lunch alla tillsammans i köket, så att vi turas om att kocka. Ska själv laga mat åt gänget första gången nästa måndag, har känts ganska trevligt att sätta sig till dukat bord, med förrätt, varmrätt och efterrätt. Till lunch dyker också Jans mormor upp, så runt bordet sitter då mannen, frun, bebin, och mannens båda föräldrar. Sen är det ovanligt med en arbetsplats med så mycket pussande. Roland (mannen) stiger med jämna mellanrum upp från sin plats och pussar sin fru, bland annat varje gång han lämnar rummet. Så de ser verkligen nyförälskade ut, kanske de är det också.. Samma sak gör hans föräldrar, så den nyförälskelsen har hållit i sig lite längre.., härligt att se!
Publicerad 18.06.2011 kl. 13:37

Karneval

Sätter upp lite bilder från veckoslutets stora kulturkarneval. Men först två bilder från min nuvarande jobbomgivning i Kaiserdamm (väldigt långt västerut)

Parken jag "brukar" (har inte jobbat på detta ställe mer än en knapp vecka) dra efter andan i under lunchpausen
Sen söndagens karnevaltåg. Hade stämt träff med någon som visade sig vara omöjlig att hitta bland dessa tusentals människor, då man dessutom saknade personens telefonnummer (lyckad planering!) så fick ensam tåga omkring i stället..


Här bara en bil jag råkade snava över på vägen hem..
Publicerad 14.06.2011 kl. 22:27

Långhelg

Sitter o väntar på att snart gå ut. Ska träffa pappas kompis, med son, fick jag just veta, o kolla på kulturkarnevalen som tydligen ska hålla på hela veckoslutet.. Hade egentligen bara tänkt vara ensam hemma ikväll, men det verkar vara svårt i Berlin..

Mitt nya jobb är väldigt mysigt, idag åt vi lunch hela familjen, mannen, frun, bebin, o mannens båda föräldrar, som alla jobbar tillsammans. Kände mig nästan utanför då paret gick hand i hand längs gatan, skuffandes på barnvagnen. Och likaså föräldrarna. En två timmars lunch i solen hade vi också, med cafébesök på. Inte är familjeföretag så tokiga.. Men uppgifterna är krävande som bara vad. De ger mig uppgifter som om jag vore en infödd tysk. Blir verkligen att simma i okänt vatten, men samtidigt otroligt lärorikt..

Måndan är ledig, underbart, så nu har man en lång och skön helg framför sig!
Publicerad 10.06.2011 kl. 20:49

Jobbavslutning

Nyss hemkommen från en trevlig avslutning på det nuvarande jobbet. Var på öl med chefen och två andra praktikanter, på ett totalt dött ställe. Visserligen fanns det bekväma stolar på stället, men tydligen skulle man sitta i säckstolar på golvet. Ett försök att göra det annars sterila stället aningen mer avslappnat.. En öl blev två öl, och chefen, som var 20 år, visade sina ganska så trevliga sidor, då han inte behövde hålla någon mask som annars framför de högre cheferna på kontoret.

Imorgon blir första dagen på nya jobbet, lite spännande nog.. Totalt annorlunda, och så långt västerut i Berlin man kan komma (tyvärr, gillar ju öst enormt mycket!) Men, kanske bra med lite omväxling också. Annars händer det massor här hela tiden. Mitt nyårslöfte som var att göra allt det jag ännu inte gjort, men tänkt göra, uppfylls snabbare än man hinner blinka. På gott och ont..=)
Publicerad 08.06.2011 kl. 23:02

Hit the City

Publicerad 05.06.2011 kl. 23:52

Bestämde mig en dag för att hoppa av ekorrhjulet, sticka till Berlin och njuta av livet som berlinare. Bloggen kom till främst för att familj och vänner ska kunna hålla koll på vad jag har för mig.. (Avstickaren fortsatte sedan till Stockholm, när jag nu var i farten..)

Senaste kommentarer

30.09, 10:46Älvsjö av Pa
25.09, 14:13Busschaufförer och greker av Heidi
20.09, 10:15Kräftor och slingor av Pa
26.08, 19:14Nattinlägg av Pa
12.08, 17:30Finland av Pa