Älvsjö

Några bilder ännu från en cancerkongress jag spenderat mina dyrbara dagar och timmar på. Ute i älvsjö, så är alltså på god väg att utforska hela söderort här snart.. (så bara tappa bort mig i skogar o äta läckerheter gör jag väl inte) Här mitt bås under några dagar:Förstod ju mycket av denna forskning, men man tränar sitt pokeransikte.

29.09.2011 kl. 23:32

Meet the parents

Kom just hem från en underbar polsk middag, med äkta husmanskost och två olika efterrätter, en helt gudomlig chokokaka och pappans hemlagade äppelbullar.. mmm.. Känner mig nästan bortskämd. Det här behövdes verkligen, kände att jag saknat att sätta mig vid ett dukat bord, med en familj, om än inte min egen denna gång.

Efter middagen, en riktigt underhållande sådan, fortsatte jag och mamman med en djupintervju i soffan. Jag skulle nämligen intervjua mamman för ett projekt jag gör, för ett personporträtt. Kanske inte ett helt vanligt första ordentliga möte, då det ju verkligen blev i grundligaste laget, av att ha hört hela hennes livshistoria efter en över en timmes intervju..
En kasse med mat fick man med sig hem också, så man får lov att vara bortskämd och ompysslad ett tag till.

Dagen har så att säga varit ganska full av personliga möten, då morgonen inleddes med speed dating (i arbetsintervjusyfte vill säga, är inte så desperat ännu åtminstone..) där det ju verkligen gällde att skapa ett bra första intryck, under ett 5 minuters möte, bland 140 andra sökande... Känner att sömn kunde vara på sin plats nu, hjärnan har fått arbeta tillräckligt för idag känner jag. (aa, ja schänner asså.. har kommit oroväckande mycket in i chargongen märker jag..)

Nati.
29.09.2011 kl. 23:02

Busschaufförer och greker

Nej gud, vilket popplande o yrande idag. Och ännu en helt absurd situation där man själv får se ut som den största idioten i Stockholm.
Jag fick i uppdrag att möta en grupp greker som ska delta i en kongress på flygfältet, valla dem in i en buss efter att ha hittat min busschaufför o sen åka med dem till deras respektive hotell i centrum. Okej, lätt som en plätt kunde man tycka. Det började med att jag stod med min fina grekiska skylt, ingen aning om vad det stod, o försökte kika efter nån som såg ut som en busschaufför, med en likadan skylt. Just då ringde telefonen, okänt nummer. Vad bra, tänkte jag som väntade på samtal från min busschaufför. En man med lite bruten engelska sade Hello Sophie, du ska då ta bussen med gäster till blabla.. alltså trodde jag ju som man väl i den situationen naturligt kan tro, att detta var busschauffören. Vem annars sku ringa mig på flygfältet o babbla om en buss om inte min busschaufför.

Nå, sen stod då jag o han som jag trodde var min busschaufför o väntade på våra gäster i ankomsthallen. (Lite ovanligt klädd var han ju nog visserligen för att vara busschaufför, men vem var jag nu att kritisera klädseln.) Jag frågade lite om bussen, bussresan, varifrån bussen går, väldigt mycket bussnack blev det alltså. Han svarade artigt, o precis som en busschaufför som vet hur han ska köra o göra allt praktiskt sku svara. Inga konstigheter.

Sen då planet redan borde ha landat för länge sen och grekerna sku visa sig vilken minut som helst, dök den "riktiga" busschauffören plötsligt upp från ingenstans med en handskriven skylt, inte grekiska bokstäver heller som på min skylt, o sa att han tror att han är min busschaufför. Vadå, sa jag, jag trodde min busschaufför står bredvid mig. Jaha, så han var alltså bara en gäst, en grekisk läkare, som kommit långt i förtid, och tydligen vetat mitt namn och telefonnummer. (Och fick föra en konversation med en idiot som frågade ut honom om bussar o strapatser!)

Men det slutar inte här. Grekerna kom sent omsider ut i ankomsthallen, han som jag först trodde var busschaufför sprang fram o hälsade då dessa tydligen var hans vänner, en liten grupp på 5 personer ungefär, o rusade iväg med kompisarna före jag hann blinka. Och jag sku ju föra dem vidare till hotellet, vad i..! Jag kunde ju inte lika gärna rusa efter då jag stod med skylten o väntade på resten av gänget som sku vara minst 14 personer, enligt instruktionerna. Ringde till riktiga busschauffören, ringde greken, o fick slutligen tag på den bortyrade fårskocken, o kunde valla in den i bussen.

Sen det att jag fick höra hela den "riktiga" busschaufförens livshistoria, om hur det var att vara ensamstående till en 15-årig dotter, inte lyckas ha ett förhållande efter tre misslyckade försök, eller ens äta då han kör så ofantligt långa dagar utan desto mera pauser, var sen en annan historia.
22.09.2011 kl. 23:07

Kräftor och slingor

Tog en promenad i Humleparken (hoppas den heter något ditåt) och njuter ju fortfarande av underbart sommarväder. Bra det, för har ingen rock med mig, förutom vinterrock. Och för en sådan är det kanske lite väl tidigt, t.o.m. för en frusikukku som jag. (Har ju släpat omkring i yllesockor hela sommaren, så har väl rätt att bära den titeln)

Igår var det kräftkalas med den finlandssvenska mafian här.. Personerna dock helt obekanta för mig från tidigare (förutom släktingarna då). Det var komiskt att se deras miner då en lättsamt och artigt frågade "du bor då med en finlandssvensk eller svensk flicka här?" efter att de hörde att jag delar lägenhet. Och jag ju måste svara "Nej, utan med en polsk pojke." Reaktionen blev jahaa, hmm, harkelharkel.. Haha!

Idag har det dock varit långt ifrån en dagenefterkräftis-dag för mig, då jag fick för mig att ge mig ut på upptäcktsfärd för att fynda ännu en naturstig, en som jag försökt hitta flera gånger. Fick instruktioner att korsa en fotbollsplan för att komma till slingan. Korsade minst fem fotbollsplan, men sku hitta den där skogsstigen om det så sku betyda att spendera natten i skogen. Och så hittade jag ju den tillslut, efter mycket frågande.. 3,2 km var den, så inte mycket att flyga i taket för. Nästa projekt blir att hitta till Farstanäset, en 10 km:s runda ut i ett naturreservat.. Som född med ett av världens sämsta lokalsinnen, tycker jag att redan dessa fynd är ganska stora framsteg för mig.

Dessa bilder var dock som sagt från min stadspromenad. Blev stoppad av en turist i parken som bad mig visa hur han skulle hitta tillbaka till sitt hotell samt rekommendera sevärdheter. Det är också typiskt att alltid bli tillfrågad som vägvisare, då man sällan har vettiga svar på tal, när man ju just o just själv vet var man är.

Gonatt
18.09.2011 kl. 23:43

Gamla bilder och Berlinnostalgi

Föll över några gamla coola berlinbilder när jag nu var i farten. Se och njut..
Jag löpte amok med kameran på filmmuséet.. (tills jag blev stoppad av vakten)


15.09.2011 kl. 21:59

Home sweet home

En tanke på hur småabsurt mitt liv för tillfället egentligen är, dök just upp i huvet. Galet, men härligt samtidigt! Sitter i soffan o lyssnar på Home sweet home som skränar från Stockholms radio rock (enda radiokanalen som får vara på enligt mig), har lagat mat för en hel armé (vilket här snart kommer att vara också) och känner mig verkligen helt och hållet hemma. Märkvärdigt men sant. Fick t.o.m. tala finlandssvenska just då en finne för nån minut sen snavade in genom dörren med sitt pick och pack för att bo här några dagar. Och snart kommer hans kompis tydligen att joina. Så det blir ju riktigt mysigt här, i alla fall får jag väl maten jag lagat att gå åt..=)

Annars har dagens timmar spenderats på ett intressant seminarium som hölls av en journalist och författare, samt lite strosande upp och ner längs Götgatan på Söder. Livet kunde vara värre jo, njuter av att ingen dag är den andra lik, så fruktansvärt mycket...!Tog en snabbis till hemknutarna..


Och här min "skolväg"
15.09.2011 kl. 21:20

Möten

Har kanske nämnt det förut, detta med osannolika sammanträffanden (hände ju titt som tätt i Berlin), men måste kommentera detta lite snabbt här igen, bara för att jag inte kan låta bli att fascineras av dem. För inte slutar de ju inträffa bara för att man bytt land inte. Känner då kanske 7 personer i denna stad, och 5 av dessa har jag på några ynka veckor i en ny stad råkat stöta på, av en slump alltså, i olika delar av stan. Plus två personer från Finland som råkat vara här under ett veckoslut.

Det har gått så långt detta sammanträffandemysterium, att jag på morgonen kan roa mig med att fundera på vem jag idag kommer att få möta, som imorse t.ex, och självklart mötte man ännu en av dessa få personer man känner här. T.o.m medboenden sku man få stöta på en dag, nånstans i södra delarna av Kungsholmen?? Väldigt väldigt troligt jo..

Nej lite kul är det ju, fast mest är det ju sjukt, riktigt sjukt.. Orkar inte ens bli förvånad mera, får väl bara vänja mig vid denna nya lek..=)
13.09.2011 kl. 00:34

Skansen

Idag har jag beundrat vackra djur på skansen. Dagen har mest gått åt till att vandra runt där, knäppa kort och njuta av sommarvärme och t-skjorteväder. Så jag lyckades alltså motivera mig bort från hemknutarna till sist.. alltid ett framsteg.

Kvällen har tillbringats en stund framför finsk tv, så man inte glömmer det kära hemlandet helt ändå. Fast det som visas i den enda kanal som finns inte ju är mycket att hänga i julgranen.04.09.2011 kl. 22:13

Sjö hittad

Den här bloggen är en tragisk historia, utan bilder att pigga upp er med.. men har varit usel på att ha kameran med och bara fotat med kännyn, som saknar sladd att koppla till datorn..jaja..

Har åtminstone varit ute på en lång vandring på jakt efter en sjö. Som jag hittade, efter mycket letande. Frågade en flicka på vägen om hon visste var det fanns en sjö, och hon bara skrattade och sa att här finns många sjöar. Men så ledde hon mig till den närmaste. Underbart att sitta vid sjön o titta ut över vattnet, om än bullret från farstavägen var öronbedövande.. Men man tager väl vad man haver. Är jätteglad över att bo här "ute", sku inte byta bort naturen, friluftsområdena och den efterlängtade välgömda sjön i första taget..

Märker också att man blir ganska bekväm av sig som utanförcitybo. Vad sku man nu in till stan o göra när allt finns här? Vill man handla kan man snabbt fara in till Farstacentrum, mycket luftigare och folktommare än den smockfulla innerstan. Nej, det här livet passar nog en eremit som mig utmärkt.
01.09.2011 kl. 20:25

Nattinlägg

(Skrev detta redan sent igår kväll, men av nån anledning funkade inte nätet då..)

Tänkte svamla lite här i nattmössan före jag lägger mig. Hade just tillfälle att sätta mig ner, dricka te, och prata med medboende tandläkaren (som dricker en halv liter te varje kväll innan han lägger sig). Och gissa vad vi talade om som första samtal: Om Gud, religion, andlighet, katolska kyrkan, synkroniteter, sammanträffanden och slumpen, hjärnans (eller sinnets) begränsningar, meningen med livet, om att hitta sig själv, sin grej man brinner för, om att utvecklas, och om vikten av att sprida lycka och glädje till andra... och så lite om hyreskontraktet då kanske.. Inte så illa för ett första samtal tyckte jag..

Kursen ikväll var lika lärorik som tidigare, trevliga mänskor i liknande situation som jag själv, som lite vill testa om vingarna håller, eller uppfylla gamla dammiga drömmar...
25.08.2011 kl. 12:14

Ny dag

Så har man då träffat sin husbonde. han traskade just in genom dörren, så det var lite omvänt jag som fick ta emot honom.. Åt lite avskedsmiddag med kära syster före hon skulle hem igen, och lämna mig ensam här åt mitt öde. Dagen har yrats bort, verkar gå ganska enkelt det här med att bara flumma sig igenom en dag, utan att veta vad man egentligen gjort. vaknade dödstrött efter att inte ha sovit en blund, av nån anledning, så var ju färdigt en zombie redan från morgonen, ingen särskilt bra start alltså. Hade träff vid lokala Stockas klocka här under, bra att jag fick lära mig det också..Försökte hitta syster men yrade bort mig långa vägar åt fel håll. Hur sku man kunna förstå att Norrmalmstorg inte finns nära Norrmalm?
Drottninggatan sett från Vasastan


Kvällen spenderades genom att jag släpades genom diverse butiker av syster, höll på att dö av tristess och förstod mer än väl arma pojkvänner som sitter och stirrar med död blick framför sig då flickvännen provar kläder i all oändlighet. Så satt och väntade på en bänk tillsammans med en annan gubbe och ett barn, alla lika totalapatiska..Syster knäppte t.o.m. i smyg en bild på mig där jag satt på väntebänken, som hon sen flabbade åt resten av kvällen, bra att man kan roa någon.

23.08.2011 kl. 23:49

Stockholm i tur

Så nu var det då dags för nya äventyr, därav en liten uppdatering. Befinner mig för tillfället i Stockholm, i Farsta, även kallat Värsta fick jag höra.. Riktigt trevligt har jag här dock, ska bo med en tandläkarstuderande som ännu inte kommit hem från sin utlandsvistelse, så bor nu med hans syster till en början. Hon är dessvärre inte tandläkare, men jobbar på turistbyrå, så har nu alla möjligheter att få göra lite fina upptäckter i staden. (Andra än de man brukar hinna med under den korta tid man har på sig i land, innan båten vänder hemåt igen.)

Kan inte precis skryta med de bilder som hittills knäppts, men något måste jag ju visa er.. Något av det första jag och min syster (som kom med som sällskap, dock en mycket motvillig båtpassagerare) gjorde då vi kommit fram, var att åka raka vägen till Nacka. Där blev det lunch med kära släktingar på något som tydligen var ett stekarställe.Före detta dumpades förstås mitt bagage i vad som sku komma att bli mitt nya hem söder (långt söder) om söder..  Det första jag lyckades med var ju att bli grundlurad av taxin, solblond som jag blivit, och betalade åtminstone dubbelt mera för taxifärden än vad den borde ha kostat. Hemma i Farsta, den korta stund jag var där och lämnade väskan, fick jag träffa denna systers polska föräldrar med vänner som alla stormade in i lägenheten. Det blev lite väl trångt om saligheten, så jag tänkte att jag gör bäst i att lämna släkten och försöka ta mig in till stan. Så dagen yrades bort i centrum, lite kulturell sku man väl också vara så i gassande solsken satte jag och syster oss på dramaten, och såg en monolog om sverigefinnar, ännu till..

På vägen hem fick jag även besöka min nya hemorts centrum, knäppte några vackra bilder på stället som ni ser här nedan. I matbutiken, trots nyfiket lyssnande, hörde jag inte en enda svensk. Inget illa med det, men det var lätt att glömma bort att man samma dag flyttat till Sverige.. Det visade sig att denna närmaste matbutik var en av de billigaste matbutikerna i Stockholm, så mänskor från olika områden vallfärdade till butiken..Reapriser väggen lång:


Idag var det lite kämpande med skatteverk och annat trevligt, mycket mycket knepigare här än i byråkratiska Tyskland! Kvällen tillbringades sedan på kurs, mycket intressant!! Träffade mänskor i olika åldrar med olika bakgrund, men med delat intresse för det skrivna ordet. Så blir spännande att fortsätta studera där några dagar i veckan (och senare i livet inte heller behöva ångra att jag aldrig provade på detta!). Och så fick jag samtidigt se lite av Söder också, en stadsdel som ofta inte hunnits med under vanliga Stockholmsbesök. Gatubilden ändras ganska snabbt då man satt sin fot där, och vandrar ner längs med Götgatan.. Mycket mer Berlin-inspirerat måste jag ju medge.. så borde väl känna mig hemma där.. Nej nu är väl Värsta mysigt det också...=)
23.08.2011 kl. 00:41

Finland

Jo är hemkommen från Berlin, men inte tänker jag döda bloggen för det. Nu blir det (snart) nya äventyr att tråka ut er med, dock inte från Finland.. men mer om det senare. För tillfället njuter jag i alla fall av landelivet i fosterlandet, av bärplockning och gräsklippning som tydligen ska uträttas. Och av simning i badvatten, inte ens största badkrukan kunde klaga, så varmt som vattnet är nu. Och ännu är vädret så fint så fint, skönt med lite omväxling från höstrusket i Berlin, så får man vara utan rock och halsduk i år också mer än ett veckoslut ungefär. Fick höra av mina "indianer" till systrar när jag kom hem att jag var så kritvit, att de sade att de nu förstår hur folk från någon afrikansk stam kan fascineras av vita västerlänningar som kommer på besök, att de kände samma för mig! Trevligt trevligt..

På tal om... så var en av de få personer jag annars hunnit tala i telefon med sen jag kom hem, en telefonförsäljare som ringde idag. Och stilen han hade att sälja var värre än jag kom ihåg, efter att inte ha råkat ut för såna på länge.. Hur kan man ens tro att nån sku gå med på att köpa nånting, genom våld, påtryckning och överröstning?! Man måste väl inte ha mer än grundkunskaper i psykologi (eller sunt bondförnuft kanske med andra ord) för att inse hur en mänska fungerar, och att alla taggar som finns reser sig då nån tar till den försäljningsstilen. Kanske de få stackare som inte orkar upprepa sitt nej för femtioelfte gången går med på köpeanbudet, tycker synd om dem i så fall. Men snälla ni som är telefonförsäljare och läser det här, byt stil för guds skull! :)

Återkommer troligtvis om ett par veckor med nya äventyr (om jag inte får abstinensbesvär tidigare förstås och måste lämna en kråktass här)
04.08.2011 kl. 23:08

Sista veckoslutet

Det skrattretande vädret håller i sig så man inte har lust att sticka ut tån ens. Störtregn, storm och 14, 15 grader max i snart en vecka.. Men lite muséum ska jag ännu pressa in, de man sparat och skjutit upp till allra sista stund. Hade tänkt göra en liten nostalgitripp till Wannsee efter att inte ha varit där på 10 år. Få se om jag lyckas hitta fram utan att yra bort mig allför mycket. Helst sku jag bara villa sitta inne och trycka då det känns betydligt mer lockande än att gå ut och dränka sig, då får det vara sista veckoslutet bäst det vill.

Hade min sista dag på jobbet igår, och var med tungt hjärta jag lämnade familjen. Det var ett stort kramkalas, löften om att komma och bo hos dem nästa gång jag kommer till staden. Farmorn hade köpt en fin väska som hon gav mig tillsammans med ett självlagat armband, och ett brev. Rörande.

Sku vara roligt att se babyn på nytt också, kommer att sakna honom! Fick ändå vara med om ett stort steg i hans utveckling, han kröp nämligen då jag började för att nu på sista tiden springa omkring för fullt, och vara fem före att prata.. Sku ha varit så intressant att höra en tysk baby prata, om verbet kommer i slutet av meningen som det ska..
30.07.2011 kl. 11:29

Heartbeats

30.07.2011 kl. 10:58

Bestämde mig en dag för att hoppa av ekorrhjulet, sticka till Berlin och njuta av livet som berlinare. Bloggen kom till främst för att familj och vänner ska kunna hålla koll på vad jag har för mig.. (Avstickaren fortsatte sedan till Stockholm, när jag nu var i farten..)

Senaste kommentarer

30.09, 10:46Älvsjö av Pa
25.09, 14:13Busschaufförer och greker av Heidi
20.09, 10:15Kräftor och slingor av Pa
26.08, 19:14Nattinlägg av Pa
12.08, 17:30Finland av Pa